Medycyna estetyczna – Kraków – Lorens & Lorens Centrum Medyczne

Rodzaje diet

Dieta niskobiałkowa

Dieta stosowana głównie w niewydolności nerek, w zależności od stopnia niewydolności narządu. Najważniejsza modyfikacja diety dotyczy ograniczenia dobowej podaży białka.

blank

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu wskazana jest w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby (przewlekłym zapaleniu i marskości wątroby), w przewlekłym zapaleniu trzustki. Jest ona modyfikacją diety łatwostrawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol.

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

Dieta ma zastosowanie głównie w hiperlipidemii (hipercholesterolemii, hipertriglicerydemii i hiperlipidemii mieszanej), w miażdżycy, w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.

Celem tej diety jest:

  • Normalizacja lipidogramu – redukcja stężenia cholesterolu LDL i triglicerydów w surowicy
  • Korekta współistniejących czynników ryzyka takich jak: nadwaga lub otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.

Dieta z ograniczeniem węglowodanów (cukrzyca)

Dieta ta przeznaczona jest dla osób z cukrzycą lub w innych zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w celu uzyskania prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy i sacharozy. Ze względu na częste współistnienie powikłań naczyniowych oraz otyłości, dieta ta powinna także charakteryzować się właściwym stosunkiem kwasów tłuszczowych oraz ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych. Z uwagi na m.in. różnice w farmakoterapii, zapotrzebowanie chorego zależne od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej oraz schorzeń współistniejących. Ta dieta  powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta.

blank

Dieta ubogofosforanowa

Dieta przeznaczona jest dla osób z zaburzeniami w obrębie gospodarki wapniowo-fosforanowej. Głównie w niewydolności nerek dochodzi do upośledzenia wydalania fosforu, chore nerki tracą zdolność wydalania fosforu.

blank

Dieta z ograniczeniem potasu

Dieta przeznaczona jest dla osób z zaburzeniami poziomu potasu.  Stosowana w przewlekłej chorobie nerek, kiedy nerki tracą zdolność wydalenia z organizmu nadmiaru potasu.  

Dieta z ograniczeniem sodu

Dieta stosowana jest w chorobach układu krążenia, w niewydolności nerek na różnym jej etapie u osób, u których występuje nadwaga lub otyłość.

blank

Dieta z ograniczeniem puryn

Dieta ubogopurynowa przeznaczona jest dla osób chorujących na dnę moczanową. Celem diety jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana tj. dostarczać odpowiednich ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych zwłaszcza żelaza a jednocześnie być pozbawiona produktów bogatych w związki purynowe.

Dieta z ograniczeniem szczawianów

Dieta stosowana jest w kamicy nerkowej szczawianowej. Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego.

blank