Przed badaniem USG ostatni posiłek należy spożyć minimum na 6 godzin przed badaniem.
Należy unikać płynów gazowanych i słodzonych, soków owocowych, mocnej kawy i herbaty, nie palić tytoniu, nie żuć gumy.
Pęcherz przed badaniem USG powinien być napełniony. Zalecane jest pić wodę mineralną niegazowaną lub przegotowaną. Unikamy wody gazowanej.
2 dni przed badaniem USG należy ograniczyć dania smażone, wzdymające i ciężkostrawne (warzywa strączkowe, kapusty, kalafior, brukselka, cebula, śliwki). Nie spożywać również słodyczy, surowych owoców i soków owocowych i fermentowanych napojów mlecznych.
W dzień poprzedzający badanie zjeść lekkostrawną kolację składającą się np. z pieczywa przenno-żytniego z chudą wędliną lub twarożkiem z dodatkiem sałaty zielonej lub pomidora bez skórki.
Zalecenia przygotowane przez mgr Małgorzatę Pach – dietetyk kliniczny pracujący w naszym Centrum Medycznym w Krakowie.
Więcej na temat naszej Pani dietetyk: mgr Małgorzata Pach – o mnie